Ordningsregler för Brf Måsvägen 18 i Lund

Reviderade av styrelsen 2021-01-25 

Ansvar för ordningen  

Styrelsen har ansvar för skötseln av den löpande förvaltningen, inklusive ordningsfrågor, samt verkställan av de beslut som fattas av föreningsstämman.  

Det är alltså styrelsens ansvar att ordning och reda upprätthålls, både i och utanför huset. Nyttjanderätt till en bostad i föreningens hus medför en skyldighet, gentemot föreningen och övriga medlemmar, att rätta sig efter de ordningsregler som uppställts.  

För vem gäller ordningsreglerna?  

Skyldighet att följa ordningsreglerna gäller för samtliga medlemmar, medlemmars familj, gäster, inneboende, andrahandshyresgäster, samt för någon för ovanståendes räkning anlitade hantverkare eller andra tjänsteutövare.  

Sanktioner vid regelbrott  

Ett brott mot ordningsreglerna kan medföra att din möjlighet att bo kvar i föreningen ifrågasätts. Vid ett sådant ifrågasättande kommer styrelsen i första hand uppmana till efterföljande av ordningsreglerna, men kan om uppmaningen inte följs säga upp medlemmens nyttjanderätt.  

Frågor 

Har du funderingar över något som tas upp här är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Styrelsen når via kontaktformuläret som finns på föreningens hemsida.   

Ordningsregler  

1. Allmän aktsamhet  

Var rädd om och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas  gemensamt av alla i föreningen.  Vid en akut skada i huset, kontakta i första hand fastighetsansvarig eller annan styrelsemedlem.  

2. Säkerhet, brandvarnare, passagebrickor och nycklar  

Kontrollera att dörrarna i huset går i lås efter in- och utpassering. 

Skulle stängning av entré-portar/källaringång inte fungera, anmäl detta omgående till Styrelsen via mail felanmalan@brfmasvagen18.se   

Se till att gästkoden bara lämnas ut till dina gäster eller hantverkare som utför arbete åt dig. Posten och övriga som skall ha tillgång till fastigheten har egen kod.   

Anmäl utan dröjsmål och enligt instruktioner förlust av nyckelbricka eller nyckel om den går till fastighetens gemensamma utrymmen. Kopiering och utbyte av låscylinder kräver styrelsens tillstånd.  

Din lägenhet skall vara utrustad med fungerande brandvarnare.  

3. Gemensamma kostnader  

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Kostnader för vatten och el betalas av alla medlemmar gemensamt.  

4. Avgifter  

Avgiften skall vara på föreningens bankkonto senast förfallodagen för aviserad period. Dröjsmålsränta och eventuell påminnelseavgift påförs vid nästa avisering vid försenad inbetalning.   

De medlemmar som önskar att avgiften dras via autogiro lämnar in ett medgivande via sin internetbank eller vår hemsida, här.   

Avgift för bredband/internet tillkommer. Avgiften är obligatorisk även om man inte väljer att ansluta sig. Om avgifterna inte betalas i tid kan det innebära att nyttjanderätten till bostadsrätten förverkas efter beslut av styrelsen.  

5. Andrahandsöverlåtelse – uthyrning  

Andrahandsöverlåtelse/uthyrning i andra hand kräver styrelsens godkännande. Begäran om godkännande ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.  Se minasidor hur du gör för att ansöka om andrahandsöverlåtelse. Vid beviljad andrahandsuthyrning uttages en extra avgift om högst 10 % av gällande prisbasbelopp.  

Olovlig andrahandsuthyrning kan innebära att nyttjanderätten till bostadsrätten förverkas.  

Meddela eventuella ändringar till styrelsen om t.ex. andrahandsöverlåtelsen eller uthyrningen upphör tidigare än planerat.  

6. Tobaksrökning – rökfri fastighet  

Enligt stämmobeslut 9 juni 2020 gäller tobaksrökfri zon på alla gemensamma platser på fastigheten, inomhus såväl som utomhus. Det betyder att det ska vara fritt från tobaksrökning även i t.ex. trädgården, vid grillplatsen och utanför portarna.  

Boende eller gäster som vill röka ute hänvisas ut från tomten. Fimpar och annat avfall från rökningen ska samlas upp så att inte trottoaren skräpas ned.  

7. Balkonger, uteplatser  

a. Allmänt om balkonger och uteplatser  

Balkonger och uteplatser får inte användas för permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkong- eller uteplatsmöblering.   
Grillning är tillåtet på balkonger och uteplatser enligt stämmobeslut den 29 maj 2005.   
På andra och tredje våningen placeras blomlådor innanför balkongräcket. För inglasning av balkong krävs tillstånd från föreningen samt bygglov.  

b. Förordningar för uteplatser  

Uteplatserna bekostas av lägenhetsinnehavaren och skall inte innebära några kostnader för bostadsrättsföreningen. Eventuella skador på fastigheten som sker pga. utbyggnad eller nyttjandet av uteplats bekostas av lägenhetsinnehavaren. För marken som nyttjas för uteplatsen av respektive lägenhetsinnehavare uttas ingen avgift till föreningen.  

Arbeten där marken behövs för reparation och underhåll av fastigheten (byggnad och mark) sker utan ersättning till lägenhetsinnehavaren. Behöver anordning rivas eller flyttas på uteplatsen vid reparation eller underhåll står lägenhetsinnehavaren för detta.  

Nergång via trappa från balkong till markplan sker på balkongens ena gavel. Balkongens övriga sidor skall vara kvar. Golvbeklädnad (mark) är valfri. Dock skall ett säkerhetsavstånd från grunden om 0.5 m vara fri från organiska växter och annat fuktbindande. Tak får inte ordnas över uteplatsen.  

Konstruktioner på balkong eller uteplats som överskrider 3 m kräver bygglov, och rekommenderas inte.  

Källarvåningens fönster får inte täckas för, helt eller delvis.  

Staket och andra trädetaljer ska hållas i gott skick och får endast målas med färg: NCS (Natural Color System ) S 6030-Y90R.  

Genombrott på häck framför öppningen på uteplatsens främre staket får ske. Bredden på genombrottet skall inte vara bredare än 1 m. Vid genombrott skall hänsyn tas till kvarvarande häck. Annan påverkan på vegetation som tillhör fastigheten får inte ske utan styrelsens godkännande.  

Styrelsen förbehåller sig rätten att ändra reglerna samt förordna om att lägenhetsinnehavare skall ändra eller ta bort delar i uteplatsens utförande eller nyttjande. Sådan ändring eller förordning skall dokumenteras.  

8. Mattpiskning  

För piskning och vädring av mattor, sängkläder mm finns piskställning på gården.  

9. Trafik och parkering  

Infart till huset med motorfordon är endast tillåten vid in- och utlastning, som t.ex. vid flytt eller storhandling.  

Sidbrytning 

10. Tvättstuga  

Föreningen har totalt en tvättstuga, belägen i källaren. Tvättstugan bokas via elektronisk tavla intill tvättstugan, där nyckelbricka används för inloggning, eller via föreningens hemsida. Tvättstugan låses upp nyckelbricka. Den fungerar för upplåsning endast den tid du har bokat + 1 timme efter tvättiden slut för torkning. Om du inte nyttjar din tvättid inom 1 timme avbokas tiden automatiskt och kan nyttjas av någon annan. Om du kommer för sent och tvättstugan ännu är ledig går det bra att boka samma tidsintervall på nytt, därefter kan du låsa upp tvättstugan.  

Torkrummet är olåst och kan nås utan nyckelbricka.  

Medlemmar som nyttjar tvättstuga eller tillhörande lokaler har ansvar för att dessa lämnas hela och rena till nästa medlem. Redskap för detta ändamål finns i tvättstugan.  

11. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer och andra föremål i gemensamma utrymmen. 

Cyklar och mopeder skall förvaras i cykelrummet eller i cykelställ. Barnvagnar, rullatorer och dörrmattor eller dylikt får inte placeras i entrén eller i trapphuset pga. brandsäkerhetsskäl.  

12. Bokning av föreningslokal, övernattningslägenhet och grillplats  

I källaren finns en föreningslokal och en övernattningslägenhet som får bokas av medlemmarna.   
Det går även bra att boka grillplatsen i trädgården.   
Bokning sker på samma sätt som bokning av tvättstuga under fliken för föreningslokal och uteplats. Se punkt 10 för bokning av tvättstuga.  

13. Avfallshantering och återvinning 

Föreningen sorterar matavfall, returpapper, batterier samt förpackningar av plast, metall och kartong/wellpapp i markerade kärl. Vänligen respektera sorteringen av hänsyn till miljön!   

Notera att kärlen för förpackningsåtervinning är till för förpackningar och inget annat avfall. Visa hänsyn till dina medboende genom att platta till pappförpackningar i möjligaste mån, för att så mycket som möjligt ska få plats i kärlet. Kärl får ej fyllas så att lock inte går att stänga.  

Inget avfall får placeras vid sidan av kärlen. Har du stora kartonger som emballage från t.ex. möbler, vitvaror, flyttkartonger eller liknande skall dessa forslas till en återvinningsstation, så att kärlen inte överfylls.  

Kärlens storlek är anpassade för att räcka till alla medlemmars återvinningsavfall under en vecka.  

Föremål som uttjänta kastruller, föremål av plast, keramik osv. medtages av medlemmen till en återvinningsstation.   
  
Grovsopor, glöd- eller ledlampor, elektronik, miljöfarligt avfall och liknande ansvarar du själv för att transportera till återvinningsstation.  

14. Städning av gemensamma utrymmen 

Städning av trapphus och andra gemensamma utrymmen sköts av entreprenör som anlitas av styrelsen. Endast medlemmar av styrelsen är kontaktpersoner gentemot städföretaget. 

Om du som boende orsakar nedsmutsning utöver det som kan anses normal, t ex om du tappar eller spiller något, förväntas du själv städa upp efter dig.  
Skoborstar finns vid varje port. De används med fördel för att öka renligheten i trapphusen. 

15. Källare och vind  

På vind och i källare får personliga tillhörigheter endast förvaras på avsedd plats. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras.  

16. Parabolantenn  

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad, uteplats eller balkongräcke.  

17. Husdjur  

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten. Plocka upp djurets spillning.  

18. Störningar  

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är därför skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller såväl i lägenheten som i gemensamma utrymmen som t.ex. trapphus och tvättstuga.  

Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa vardagar från klockan 22 på kvällen till klockan 7 på morgonen. Man bör därför undvika att t.ex. köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid.  

Har du fest, informera gärna grannarna i god tid innan, om du tror att du kommer att störa.  

19. Lägenhetsunderhåll  

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.   

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen.  

20. Förändringar i lägenheten  

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t.ex. lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång.  

Tänk också på att ta hänsyn till dina grannar när du utför bullerskapande arbeten i lägenheten. Arbetet bör i första hand utföras under dagtid.  

21. Medlemsengagemang  

Boende uppmuntras att bidra till trivsel och ordning och att minimera kostnader för underhåll, genom att frivilligt göra enklare sysslor inom fastigheten.  

Du kan anmäla dig att göra sysslor någon gång per år, eller så ofta du vill, via Mina Sidor. Det går utmärkt att samarbeta med en granne eller familjemedlem och göra en syssla tillsammans. Du kan även föreslå egna sysslor som du är intresserad av, som gynnar föreningens trivsel och ordning.   

Har du förslag kontaktar du styrelsen via kontaktformuläret på föreningens hemsida. 

22. Om du tänker flytta  

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan överlåtelse får äga rum.